Pages

Friday, September 4, 2015

CrossOver azaz Windows alkalmazások Linuxon (és Macen)

Üdv Mindenkinek!

Szeretném megosztani veletek az élményeim, illetve tapasztalatom a CrossOver nevű szoftverrel linuxon.
Először is a gépemről.:
Oprendszer: Zorin OS 9 (64bit) (Ubuntu 14.04-es alapon fekszik)
Asztali felület: Lubuntu-desktop
AMD Athlon II P360 Dual-core 2.3 Ghz processzor
3GB Ddr3 Ram
Amd Radeon HD 6650m (1 GB) videókártya

Tehát amint látjátok nem a legfelső kategória, de épp ezért volt érdekes számomra látni, hogyan is futnak a Windowsos programok.

Screenshotokat is készítettem azért, hogy láthassatok 1 telepítési folyamatot is esetleg. A CrossOver beszerzése nagyon egyszerű volt csak fel kell lépni az oldalukra és le kell tölteni az adott distrora.

A letöltés végeztével, láttam egy .bin fájlt, terminálba beindítottam, nagyon egyszerű telepítése van, mindent elvégez saját magának. Itt találtam 1 kisebb bugot, Lubuntu/LXDE asztalnál resetelni kell a desktopot, hogy az ikont a telepítés után létrehozza. Én egyszerűen csak létrehoztam 1 indítóikont neki, gondoltam így egyszerűbb lesz. Miután sikeresen feltelepítettem, létrehoztam az ikont, illetve tökéletesen beindult, felhozott 1 terminált miszerint a szükséges fájlokat le kell töltenie, itt kér majd adminisztrátor engedélyt, hogy azokat letölthesse. Mikor minden kész volt egy egész kis pofás GUI-t találtam magam előtt. Egyszerű az elrendezése és könnyen használható, amit viszont hiányoltam belőle a Magyar nyelv. De ez elhanyagolható úgy gondolom. Miután minden készen állt, úgy éreztem muszáj kipróbálnom valamit. Támogatott szoftvereknél megtaláltam a GRID nevű játékot. Régen PlayOnLinux segítségével már megpróbáltam befuttatni, sajnos se azzal, se ezzel nem sikerült elérnem ezt. Kicsit utána olvasgatva rájöttem, hogy az AMD driverekkel van a probléma, szóval ha Open Source drivert (Radeon driver) használnák valószínűleg beindulna. Miután feladtam a GRID-el való szórakozást úgy döntöttem, egy régi MMORPG-t sok ember régi kedvencét a Metin2-t fogom letesztelni. Sikerült a telepítés beindult, a játék és felettébb jól megy. Egy kis összehasonlítás kedvéért feltettem ugyan azt a klienst PlayOnLinux segítségével is. A CrossOver által futtatott Metin2 20 fps-el többet produkált, ez számomra nagyon sokat jelentett. Mert így van rá esély, hogy a többi játék is jobban produkálna. Ezek után úgy döntöttem, nézzük meg az egyik fontos szoftvert amit emberek nagy tömege használ naponta és ez a Microsoft Office. (Igen, tudom van Libreoffice, viszont én személy szerint találkoztam már pár hibával ha docx/doc formába mentek, esetleg ppt készítésnél.) Tehát, gondoltam kipróbálom.

Mivel Office 2013-al rendelkezem gondoltam felteszem azt és nézzük, hogyan is produkál. Sajnálatos módon ez is besült, ilyenkor döntöttem úgy, hogy megkérdezem a CrossOver embereit hátha tudnak nekem segíteni. Nagyon hamar kaptam a választ (olyan 10-15 perc volt kb), hogy nemsokára megérkezik a Crossover15 ami már támogatni fogja, a 2013-mas Office-t is. Úgy döntöttem leszedem, hát az Office 2010-et. Minden hiba nélkül települt, működik, nem lassú nem fagy be.
Összegezve: Mint a Winenak a CrossOvernek is vannak hibái. De a GUI amit létrehoztak, az egyszerűség, hogy nem terhelik meg a felhasználókat mindenféle beállítási lehetőséggel, maximum akkor kell hozzányúlni a beállításokhoz, ha valamilyen nem támogatott szoftvert akarunk telepíteni.

Végezetül megéri ? Szerintem Igen. Játékokban kicsivel gyorsabb mint társai, így aki Windows játékokat szeretne játszani, annak ajánlom. Illetve, Windowsos programok százai támogatottak alapból, szóval ha nem szeretnél megszabadulni Windowson használt programjaidt

Run Microsoft Windows Applications and Games on Mac, Linux or ChromeOS save up to 20% off  CodeWeavers CrossOver+ today.

No comments: